Ahad, 25 September 2011

manis nyer!!!



TAMBAHKAN MANIS DALAM SENYUMAN,KURANGKAN MANIS DALAM MINUMAN.

Wah,korang faham tak ayat kat atas tu?ha...kali nih aku nak berkempen pasal GULE lak!Aku dok usha usha blog orang,tibe tibe terbace pasal nih.bagus gak kalo aku share dengan korang semue kan...Korang tau tak,banyak penyakit sekarang nih datangnyer dari gule.Kalu nak cakap,memang hari hari kite masukkan gule dalam badan kite.Kan?

Act,gule diperlukan dalam badan.Glukose kan?Tapi dalam jumlah yang tertentu jer.Kalo dah lebih,nanti kene masuk hospital la jawabnyer yer.Orang orang mude sekarang nih pun da ramai dapat penyakit,sebab tak jage sangat pasal pemakanan.

Jadi,kalo korang rase nak jage badan nih,biar sihat walafiat,kene pandai la jage pemakanan yer!

Sumber:http://ashiteru1984.deviantart.com/art/Sugar-Bowl-46482281?q=sort%3Atime+favby%3AShadoWow517&qo=2&offset=20


Sabtu, 24 September 2011

Tugasan menjelang syawal



Korang pernah beraya?haha..tipu la kalo tak pernah beraye kan..Tapi korang pernah tak beraye SATU KAMPUNG?

Ha....soalan cepuk emas tu..wakaka..Syawal menjelma,budak budak tak putus putus datang rumah beraya,dan misi yang penting nyer mengutip duit raye.Tak salah pun kan bagi duit raye dekat budak,bersedekah sambil merapatkan ukhwah sesama kita.Budak datang lak,tak sampai lime minit da nak balik da,sebab da dapat duit rayer.Haha..biase la,budak budak.

Dari situ,tibe tibe aku teringat mase aku kecik kecik dulu.Memang rayer pertama sampai raya kedua adalah hari bekerja aku sebagai peraya dan pengutip duit rayer.Haha...Aku bukan main rayer je k..aku siapkan jadual rayer aku sebelum memulakan tugas.target rumah ialah SATU KAMPUNG!!

Dari rumah aku ke rumah opah aku,ade la dalam jarak 1.5 km.So,lepas solat raya,aku,abang aku n adik aku pun pergi ke rumah opah.Kitorang nak jadi cucu pertama beraya di saner.So,kitorang gerak la dengan naik moto.3 orang naik moto beb.Macam 3 bujang lapok.haha.sampai dekat sane,kitorang jumpela opah and atuk.Rumah opah lak dekat dengan rumah sepupu aku yang jugak sebaye aku.So,lepas makan,kitorang jumpe.Abang ngan adik pergi balik rumah.Aku dengan sepupu aku kini mula mengatur langkah melaksanakan tugas.hehe.

Kitorang start dari rumah sepupu aku tu.Then,rumah sebelah die.then,sebelah rumah sebelah rumah die.Pastu,sebelah rumah sebelah rumah sebelah rumah die,the lagi,sebelah rumah sebelah rumah sebelah rumah sebelah rumah die.lepas tu seterusnyer,seterusnyer,dan seterusnyer lagi sampailah ke rumah aku.Rumah aku,kitorang lepak jap.Macam berehat dekat kawasan R n R.(Da macam kat highway lak).

Korang agak agak,berape rumah kitorang beraya?dan boleh agak tak berapa gaji (duit raya) yang kitorang dapat?haha...lumayan wa cakap lu...

So,kitorang gerak ke next step.Next step nyer kitorang gerak ke sebelah rumah aku.Pastu,sebelah rumah sebelah rumah aku.pastu lagi,sebelah rumah sebelah rumah sebelah rumah aku,sampaila mane2 yang kitorang larat.haha...

Walau tak kenal,kitorang tetap pergi.janji raya!!hehehe...

Bile dah besar nih,nampak macam tak proper lak wat gitu kan.Tapi,actually ade jugak bagusnyer budak budak beraya ke rumah yang diorang tak kenal,n diberi duit raye.Cara macam nih boleh rapatkan ukhwah antara tuan rumah dengan budak budak kan.Bile kite layan budak dengan baik,nanti diorang balik rumah,diorang ceriter dekat mak bapak diorang.So,mak bapak diorang nih akan rasa seronok anak diorang dilayang dengan baik.nanti mak bapak akan berbaik pulak dengan si tuan rumah tadi.Kan?betul tak teori aku?hehehe...

Apepon,budak budak la yang memeriahkan suasana raya.Ade budak,ade la dengar gelak gelak,jeria sane,jerit sini,kejar sane,kejar sini.takkan nak harapkan yang dewasa lak buat gelak gelak,jeria sane,jerit sini,kejar sane,kejar sini kan?

SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI MAAF ZAHIR BATIN

Sumber: Checklist balik raya 09

Khamis, 15 September 2011

Teknik menyelamat mangsa kebakaran



Amacam,ade berani?

Sumber;Teknik HAMPEH untuk menyelamatkan mangsa kebakaran

HADIAH TERAWIH




Salam kepada rakan2 sumer.Amacam puase korang tahun nih?cukup tak...hehe,takyah jawab dekat aku yer,jawab sendiri dekat diri sendiri..Aku nak citer satu bende nih.Bile aku ingat ingat balik,macam nak tergelak pun ade.Tak taula pas korang bace nih nak nangis ke,ape ke kan...

Dulu waktu aku kecik kecik,aku nih kategori rajin jugak ikut ayah aku pergi masjid solat terawih.Memang aku pun tak banyak citer,ikut jer ayah aku.Tiap tiap malam,lepas habis doa lepas witir tu,jemaah akan buat satu halaqah besar (bulatan) untuk berzikir,berdoa dan berniat puase ramai ramai.Bagi budak budak yang kaki main,memang lepas witir tu,diorang cabut terus.Tapi aku terus istiqamah..hehe...aku terus sampai la orang bersalam.Walaupun aku sorang jer budak kecik,aku pun join ayah aku bersalam dengan semua orang.

So,biler da nak dekat raya,ada la masjid adakan satu sambutan Khatam Al-Quran.Buatnyer lepas terawih.So,memang terawih malam tu abis awal la.Lepashabis program tu,pengerusi masjid membuat ucapan terima kasih kepada semua yang memeriahkan masjid selama bulan Ramadhan nih.Then,die keluarkan beberapa keping sampul surat,and dalam nyer ade beberapa not duit kertas.Hehe...time budak budak,kalau nampak duit nih,mata memeng jadi bulat.Pengerusi masjid kata ingin memberi hadiah penghargaan kepada para imam,bilal dan jugak siak siak yang banyak membantu.Time tu pulak memang aku sorang jer budak.Budak budak yang lain dah keluar masjid.sama ada main mercun atau tengah mencekik makanan moreh.Tibe tibe ade ilham keluar,”Mungkin ade hadiah untuk budak paling rajin dok masjid kot...”.

Sampai macam tu aku pikir.haha..Aku pun tertunggu tunggu la die panggil aku.Dah banyak kali pengerusi masjid tu pandang aku,tapi tetap tak panggil2.Akhirnyer,memang ilham terus mendiam.Angan jer aku nih.

So,biler da besar nih,memang tergelak aku bile teringat balik citer tu.Aku buat terawih sebab nak dapat hadiah la gitu kan?haha..normal la,budak budak...tapi kalau dah ade anak ti,jangan didik anak dengan balasan k..ikhlas tu penting.perlu diasah dari kecik.

Setakat nih jer citer aku.Nak lelapnih.Esok nak bangun sahur.Jangan lupe bangun gak yer.hehe....

sumber-Ramadhan 2011_Terawih Revolution


PENJAGAAN TELING




Jika anda ingin membeli pengorek telinge (aku tak tahu korang panggil dengan nama nih atau nama lain)

Keadaan:Jika ada dua pilihan,yang murah atau yang mahal

Tindakan:beli yang mahal

Sebab:Kalau beli yang murah,ade risiko kapas pengorek telinge tu akan tertinggal dalam telinge korang..mau gitu?

“PENTINGKAN KUALITI,BUKAN KUANTITI”

sumber-

jangan la selalu korek telinga :D


JAGA KEDAI ANDA




Jika anda mempunyai kedai yang ada menjual barangan yang kecil ATAUPUN bekerja di kedai tersebut,sila ambil perhatian

Keadaan:Jika ada customer masuk ke kedai memakai hand bag besar,pastikan

1.Anda mengekori customer tersebut

2.Perhatikan keadaan beg tersebut sebelum memasuki kedai dan selepas keluar kedai.

3.Jika anda merasakan diri anda profesional dalam bidang pengintipan,anda sepatutnyer usha customer tu dari jauh.Jika boleh,rakamkan setiap tindakan customer dengan gambar yang jelas.

“INTEGRITI AMALAN KITA”

sumber-sekadar-cerita-untuk-direnungkan